VAKIF SENEDİ
MADDE-1 KURULUŞ VE VAKFIN ADI
Aşağıda sayılan amaçları gerçekleştirmek üzere “Ek 1” listede isimleri yazılı kişilerce “KÜRT KÜLTÜR VE ARAŞTIRMA VAKFI” adı ile bir vakıf kurulmuştur. Kısaca bu vakıftan “KÜRT-KAV” diye bahsedilecektir. Resmi senette bu kuruluştan “Vakıf’ diye söze dilecektir.
MADDE-2 VAKFIN MERKEZİ
Vakfın Merkezi İstanbul ilinde Tarlabaşı Bulvarı Çorbacı Sokak No: 13 Taksim- İstanbul adresindedir. Vakfın adresi yönetim kurulu kararı ile başka bir adrese taşınabilir. Vakıf yetkili mercilerden izin almak kaydıyla yurt içinde ve yurt dışında şube ve temsilcilikler açabilir.
MADDE-3 VAKFIN AMACI
Temel hak ve özgürlüklerle ilgili araştırma yapmak, Kürt dili, kültürü ve tarihi konularında araştırma ve inceleme yapmak, sağlık sorunlarının çözümü ve sporun gelişmesi için faaliyette bulunmak.
MADDE-4 VAKFIN FAALİYETLERİ
Vakıf bu amaçlarını gerçekleştirmek üzere:
- a. İlkokul öncesi, ilk orta, yüksek ve lisans üstü gibi her düzeyde eğitim ve öğretim kurumları açmak.
- b. Bilimsel, kültürel, sanatsal, eğitsel nitelikte kurslar açmak.
- c. Enstitüler, araştırma, geliştirme merkezleri ve benzeri kuruluşlar açmak.
- d. Radyo ve televizyon işletmeciliği yapmak.
- e. Eğitim öğretim, araştırma, geliştirme bursları vermek.
- f. Sanat ve bilim alanlarında, yeteneği olan çocuk ve gençlere eğitim görmeleri için yurt içinde ve dışında olanaklar sağlamak.
- g. Sanatçı, bilim adamı, araştırmacı ve benzeri niteliklere sahip kişileri desteklemek.
- h. Konaklama, eğlenme, dinlenme, sağlık ve spor tesisleri, huzurevleri, çocuk yuvaları, gençlik köyleri, sığınma evleri kurmak.
- i. Kısa ve uzun metrajlı filmler yapmak, ses ve görüntü kaseti yapmak ve yayınlamak.
- j. Yazılmış ve yazılacak eserleri toplamak, arşivlemek ve kütüphaneler açmak.
- k. Bilimsel konularda araştırma yapmak ve yaptırmak, ortaya çıkan tarihsel ve kültürel değerleri korumak ve müzeler açmak.
- l. Her türlü doğal afetlerden, toplumsal olaylardan ve savaşlardan zarar gören felaketzedelere yardım etmek gibi faaliyetlerde bulunmak.
MADDE-5 VAKFIN AMACINI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN YAPACAĞI HUKUKSAL İŞLEMLER
Vakıf amacına ulaşmak için yasal sınırlamalar dışında, tutar ve değeri kısıtlanmamış taşınır ve taşınmaz mallara bağış, vaziyet, satın alma ve kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya vakıfların ilişkin yasal hükümler uyarınca sahip olduklarını satmaya, devir ve fera etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya, vakıf malvarlığına giren bir ya da birden çok taşınmaz mal ya da gelirlerini bir ya da bir çok kez yatırımda kullanmaya, vakıf amaçlarına aykırı olmamak ve amaçlarına bir bölümüyle yada tümüyle özgülenmek koşulu ile olacak bağış ve vasiyet satın alma ve diğer yolarla malettiği taşınır ve taşınmaz malları ve paraları yönetim ve tasarrufa harcamaya, vakıf gelirlerini artırmak için pay senetleri, tahvil, finansman bonosu mevduat sertifikası, hazine bonosu, yatırım fonları ve diğer menkul değerleri almaya ve vakfın amacı gerektiğinde bunları değerlendirip satmaya, vakıf amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurt içi ve yetkili makamların izni ile yurt dışı vakıflarla işbirliği yapmaya, yerli ve yabancı vakıflardan yardım almaya ve bu yardımı sağlamak için anlaşmalar yapmaya, vakıf amaçlarına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmeye ve taşınmaz malların irtifak, intifa, sukna, üst, rehin, ipotek gibi mülkiyetin gayri aynı haklarını kabule, bu hakları kullanmaya, olan yada olacak gelirleri ile yapacağı sözleşmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehni dahil her türlü güvenceleri almaya, geçerli banka kefaletlerini kabule, vakıf amacını geliştirmek için ödünç almaya taşınır ve taşınmaz mallarını rehin göstermeye, kefalet ve diğer güvenceleri vermeye, vakıf amaçlarından birinin ya da tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülecek bu suretle belirlenmiş amaçlar çerçevesinde girişim, tasarruf, mal edinme ve sözleşmeler yapmaya, amaç ve hizmet konularına yararı olabilecek sandıkları korumaya, gerçek ve tüzel kişilerle ortaklıklarda bulunmaya ve işbirliği yapmaya, Türk medeni kanunu’nun 46. maddesinde belirtildiği üzere, izinli ve yetkilidir. Vakıf bu yetkilerini 903 sayılı yasa ile yasaklanan yönlerde ve maksatlarda kullanamaz.
MADDE-6 VAKFIN MAL VARLIĞI
Vakfın kuruluş malvarlığı kurucular tarafından tahsis edilmiş olan 300.000.000 TL’dir.
VAKFIN ORGANLARI, GÖREVLERİ VE YETKİLERİ
MADDE-7 VAKIF ORGANLARI
- a. Genel Kurul
- b. Vakfedenler Genel Kurulu
- c. Yönetim Kurulu
- d. Denetim Kurulu
MADDE-8 GENEL KURUL
Genel Kurul, vakfın en yüksek karar organıdır. Genel Kurul, Vakfedenler Genel Kurulu ile vakfın kuruluşundan sonra, üye olan üyelerin toplamının teşkil ettiği kuruldur. ( Vakfa, dil, din, ırk, renk ve cinsiyet farkı gözetmeksizin vakfın amacına hizmet edecek ve yönetim kurulunca kabul görüp genel kurulca onaylanacak herkes üye olabilir.) Yılda en az bir kez toplanır. Başlıca aşağıdaki görevleri yerine getirir:
- a. Yönetim Kurulu üyelerini seçmek,
- b. Denetim kurulu üyelerini seçmek,
- c. Vakfın çalışmalarını gözden geçirerek değerlendirmeye tabi tutar. Vakfa bağlı kurumların iç yönetmeliklerini onaylamak. Yönetim kurulunun sunduğu sorunları karara bağlamak,
- d. Vakıf resmi senedinde değişiklik ya da ek yapmak,
- e. Yönetim Kurulunun teklif ettiği üyelerin kabulünü onaylamak ve ya reddetmek
Genel Kurul olağan yada Olağanüstü olarak toplana bilir. Olağan Genel Kurul toplantıları her yıl Mart ayında yapılır. Ayrıca, yönetim kurulu veya üyelerin üçte birinin başvurusu üzerine veya vakfedenler Genel Kurulu’nun salt çoğunluğun başvurusu üzerine Genel Kurul Olağanüstü toplanır. Toplantı tarihi, yeri ve gündemi üyelere mektupla veya ilan etme suretiyle bildirilir.
Genel Kurul’un ilk toplantısında üyelerin yarısından fazlası hazır bulunmasa, sonraki toplantıda hazır bulunan üyelerin oy çoğunluyla karar verilir. Genel Kurul, bir başkan ve iki katipten ulaşan başkanlık divanınca yönetilir. Sonuçlar tutanakla tespit edilir.
MADDE-9 VAKFEDENLER GENEL KURULU
Vakfedenler Genel Kurulu, bu resmi senedi imzalayan kurucu üyeler, Vakfın, Vakfedenler Genel Kurulu’nu oluşturur.
Vakfedenler Genel Kurulu Vakfın amacına aykırı hareket ettiğini tespit ettiği anda, Olağanüstü Genel Kurul’a kadar Yönetim Kurulu’nu görevden alabilir. Yeni bir yönetim kurulu oluşana kadar geçici yönetim kurulu oluşturulabilir.
MADDE-10 VAKIF YÖNETİM KURULU
Vakıf Yönetim Kurulu; 11 asil ve 11 yedek üyeden oluşur. Ve Genel Kurul tarafından iki yılığına seçilir. Yönetim Kurulu vakıf senedi ve Genel Kurul’un belirlediği doğrultuda faaliyet gösterir. Vakıf Yönetim Kurulu’nun 11 asil üyesinin 7 vakfedenler Genel Kurulu’ndan, yedek üyelerinin 7 yine vakfedenler Genel Kurulunda olmalıdır.
Yönetim Kurulu kendi arasından bir başkan bir de başkan yardımcısı seçer. Yönetim Kurulu başkanı aynı zamanda vakfın başkamdir. Başkanın ölümü ve ya çekilmesi halinde başkan yardımcısı başkanlık görevini üstlenir.
Yönetim kurulu başlıca şu görevleri yerine getirmek için çalışır:
- a. Vakfın amaçlarının gerçekleşmesi mal varlığının ve imkanlarının artırılması için çalışmak.
- b. Vakıf yönetimini, vakıf senedi ve Genel Kurul’un kararları doğrultusunda sürdürmek.
- c. Yönetmenliklere göre talimatları hazırlamak.
- d. Vakıf işleri ve işlemleri için, vakıf amaçları doğrultusunda kurullar oluşturup, görevlendirmek, oluşturulan kurulların başarısı içi gerekli fonu ayırmak. Bu kurullar, vakfın amaçları doğrultusunda yönetim kuruluna bağlı olarak bir bakıma yönetim kuruluna müşavirlik görevini görürler.
- e. Yönetim kurulu karalarını çoğunluk sistemiyle alır. Üyelerden birinin ölümü yada istifası halinde yönetim kurulu yedek üyelerden birinci yedek, asil üyeliğe geçer.
- f. Vakıf disiplinine uymayan, amaçlarına aykırı hareket eden üyelerin üyeliklerine son verilmesi için genel kurul’un onayına sunar.
- g. Vakfın leh ve aleyhinde dava ve takiplerde bulunmak.
- h. Vakfın gayesine uygun her türlü yardım ve bağışı kabul etmek, vakıf gelirlerini arttırmak için yatırım yapmak.
- ı. Vakıfta çalışacak personelin işe alınması işten çıkarılması şartlarını belirlemek personel statüsünü tespit etmek ve uygulamak.
- i. Vakıf hizmetlerinin sağlıklı yürümesi ve vakıf amaçlarının gerçekleşmesi için, Vakıflar Kanunu’nun elverdiği sınırları içinde vakıf amaçlarına aykırı olmamak koşuluyla yararlı ve gerekli gördüğü her işlemi yapmaya, sözleşmeleri imzalamaya yönetim kurulu yetkilidir. Yönetim Kurulu ayda bir toplanır. Olağanüstü toplantı üyelerin üçte iki çoğunluğuyla gerçekleşebilir. Toplantıda hangi konular için toplanılmışsa o konular karara bağlanır.
MADDE-11 GENEL SEKRETER
Yönetim kurulu ilk toplantısında vakıf genel sekreterini tayin eder. Vakıf genel sekreteri, vakıf irade teşkilatının ve profesyonel ş kadrosunun amiridir. Yönetim Kurulu karalarının uygulanması, yönetim kurul ve mütevelli heyet sekretarya hizmetlerinin düzenlenmesi, genel sekreterin görevleri arasındadır. Genel sekreter Yönetim Kurulu’na karşı sorumludur. Yönetim Kurulu toplantılarına katılır. Oy hakkı yoktur.
Genel sekreter Yönetim kurulu üyelerinden herhangi birisi olursa Genel sekreterlik görevinden dolayı ücret alabileceği gibi oy hakkı da vardır.
MADDE-12 DENETİM KURULU
Vakfın Denetim Kurulu; vakfın çalışmalarını denetler ve denetim sonuçlarını rapor halinde Genel Kurul’a sunar, Gerekli gördüğünde oy birliğiyle vakıf Genel Kurulu’nu olağanüstü toplantıya çağırarak, görevlerini ifade eder.
Denetim Kurulu, Genel Kurul tarafından iki yıl içinde seçilir. 3 asil ve 3 yedek üyeden oluşur. Asil üyelerden birinin ölümü veya istifası halinde yedek üyeler yedeklik sınırlarına göre asil üye olurlar. Gerek asil gerek yedek üyelerden ikisi vakfedenler Genel Kurulu'ndan olmalıdır.
MADDE-13 ÜYE BAĞIŞLARI
Üyeler dilerse kendi adlarına bağış ve gelir yaratacak tahsisler yaparak burslar oluşturabilirler. Yeni üyeler kendi adlarını taşıyacak vakıf amaçlarına uygun taşınmaz mallar bağışlayabilirler.
MADDE-14 VAKFA İFA EDİLECEK HİZMETLERİN KARŞILIĞI
Vakfın Kurucular Kurulu, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu’na Seçilenlerin ifa edecekleri hizmetler fahridir. Ancak Vakıf için yapacakları seyahat ve masraflar vakıfça karşılanacaktır.
Ancak, Yönetim Kurulu üyelerinin vakıf veya bağlı kuruluşlarda Yönetim Kurulu üyeliği dışında özel ya da kadrolu bir görev almaları halinde kendilerine bu hizmetleri karşılığı ücret ödenebilir. Yetki sorumluluk ve ücretler Yönetim Kurulu’nca tespit edilir.
HESAP DÖNEMİ
MADDE-15
Vakfın hesap dönem, takvim yılıdır.
MADDE-16
Vakfa ait defterleri, yönetim kurulu karar defteri ve gerekli muhasebe defterleridir.
MADDE-17
Vakıf yönetimince, yıl içinde elde edilen brüt gelirlerin yüzde 20’si idame masrafları ile ihtiyaçlara ve vakıf malvarlığını artıracak yatırımlara kalan yüzde 80’i ise vakıf amaçlarına ayrılıp ve harcanacaktır.
MADDE-18
Vakıfça kurulacak eğitim tesislerinde en az yüzde 10 kapasitesinin yetenekli, ancak; maddi imkandan yoksun öğrencilere, sağlık tesislerinin ise hizmetlerin ve yatak kapasitesinin en az 10’nun maddi imkanı olmayan hastalara tahsis edilecektir.
MADDE-19 VAKIF SENEDİNDE YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER
Vakıf senedi ihtiyaca göre değiştirilebilinir. Bunun için Yönetim Kurulu’nun teklifi ile öncelikle Kurucular Kurulu’nun 2/3 çoğunluğuyla tasvibi gerekir. Kurucular Kurulu’nun tasvip ettiği metin Genel Kurul’da görüşülür, 2/3 oy çoğunluğuyla ancak değişikliğe karar verilebilir.
Yine vakfın feshi de vakıf senedinde yapılacak değişiklikle aynı prosedüre tabidir. Feshi halinde vakfa ait mal varlığı aynı amaca yönelik başka bir vakfa devredilebilir.
MADDE-20 VAKFIN FAALİYETE BAŞLAMASI
Bu Vakıf 903 sayılı Kanunla tadil edilmiş olan Türk Medeni Kanunu’nun 74. Maddesine göre tescili müteakip yasallık kazanarak faaliyete başlar.
MADDE-21 VAKFIN KURUCULARI
Vakfın Kurucuları aşağıda gösterilmiştir.
GEÇİCİ HÜKÜMLER:
GEÇİCİ MADDE-1
Vakfın ilk Yönetim Kurulu aşağıdaki isimleri yazılı kişilerden oluşmuştur.
GEÇİCİ MADDE-2
Bu Vakfın tescili için gerekli her türlü işlemi yapmak üzere,
- Av. Mehmet Celal BAYKARA
- Av. Ercan SEZGİN
- Av. Tülay GEYİK yetkili kılınmıştır.