HAKKIMIZDA
KURULUŞ
KÜRT-KAV - Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı, 1992 yılında 98 aydın, yazar ve siyasetçinin girişimiyle kuruldu. Kuruluşunun ardından 5 yıl süre ile tescil konusunda hukuksal mücadele verdi. Vakfımız 1996 yılında yüksek mahkeme tarafından tescil edilerek resmi statü kazandı.
KÜRT-KAV, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra “Kürt” ismiyle tescil edilen ilk kurumdur.
KÜRT-KAV POLİTİK BİR KURUM DEĞİLDİR
Kürt-Kav Kürt aydınları tarafından kurulmuş ve yüksek mahkeme tarafından “Kürt” adı ile tescil görmüş Türkiye’nin ilk Kürt kurumu olma özelliğine sahiptir. Vakfımız her ne kadar çoğunluğu politikacı olan kişiler tarafından kurulmuş ise de politik bir kurum niteliğine sahip değildir. Kuruluş amacı Kürt Kültür sanat ve edebiyatı ile ilgili bilimsel araştırmalar yapmak - yaptırmak ve derlemeler yaptırarak bunları kayıt altına almak, halka ulaştırmak ve canlı tutmaktır. Ayrıca hayatın farklı alanlarına yönelik de çalışmalar yaparak hayat alanlarının iyileştirilmesi ve zenginleştirilmesine hizmet etmektir.
Kurulduğu günden bu yana farklı alanlarda çalışmalarını sürdüren vakfımız birçok faaliyete imza atmıştır. Vakfımız her ne kadar Kürt toplumunun ihtiyaçlarının çoğuna cevap verememişse de gücü oranında faaliyet yürütmekten geri durmamıştır. Farklı dönemlerde, özellikle İstanbul’da Newroz kutlamaları, Kürdler için önemli günlerin anlam ve öneminin anlatıldığı seminer ve paneller, anma günleri düzenlemiş, tek başına veya ortak girişim olarak sempozyum, konferans gibi etkinliklerin organize edilmesinde yer almıştır.
Yeni dönemde de kurucu ve üyelerimizin öneri destekleri ile farklı alanlarda etkin olmaya, benzer çalışmalar yürütmeye devam etme kararlılık ve iradesi gösteren yönetimimiz yola devam kararlılığındadır.
Vakfımız kuruluş senedi amaç bölümünde şu ilkeler yer almaktadır:
Madde-3 Temel hak ve özgürlüklerle ilgili araştırma yapmak, Kürt dili, kültürü ve tarihi konularında araştırma ve inceleme yapmak, sağlık sorunlarının çözümü ve sporun gelişmesi için faaliyette bulunmak.
- İlkokul öncesi, ilk orta, yüksek ve lisans üstü gibi her düzeyde eğitim ve öğretim kurumları açmak.
- Bilimsel, kültürel, sanatsal, eğitsel nitelikte kurslar açmak.
- Enstitüler, araştırma, geliştirme merkezleri ve benzeri kuruluşlar açmak.
- Radyo ve televizyon işletmeciliği yapmak.
- Eğitim öğretim, araştırma, geliştirme bursları vermek.
- Sanat ve bilim alanlarında, yeteneği olan çocuk ve gençlere eğitim görmeleri için yurt içinde ve dışında olanaklar sağlamak.
- Sanatçı, bilim adamı, araştırmacı ve benzeri niteliklere sahip kişileri desteklemek.
- Konaklama, eğlenme, dinlenme, sağlık ve spor tesisleri, huzurevleri, çocuk yuvaları, gençlik köyleri, sığınma evleri kurmak.
- Kısa ve uzun metrajlı filmler yapmak, ses ve görüntü kaseti yapmak ve yayınlamak.
- Yazılmış ve yazılacak eserleri toplamak, arşivlemek ve kütüphaneler açmak.
- Bilimsel konularda araştırma yapmak ve yaptırmak, ortaya çıkan tarihsel ve kültürel değerleri korumak ve müzeler açmak.
- Her türlü doğal afetlerden, toplumsal olaylardan ve savaşlardan zarar gören felaketzedelere yardım etmek gibi faaliyetlerde bulunmak.